CELL SCALES

DIALOG DESIGN

EDMONTON CLINICAL LAB HUB

SUPERVISORS: MATTHEW PARKER, MATT PARKS


2019 WINTER

Cell Scales is a project that was developed during the Mitacs Accelerate internship with partner organization, Dialog Design. The project resulted from a brief asking for performative frit patterning on the south-facing glazing of Dialog’s Edmonton Clinical Laboratory Hub (ELH) project. Cell Scales exemplifies an instance where contemporary ornament is applied to a high-performance building envelope to reduce operational energy consumption. As the thermal performance of a building’s envelope is suggested to be the primary contributor to a building’s operational energy use and corresponding GHG emissions, it was crucial to facilitate a façade design that maximized its potential to mitigate solar gain, while also allowing for views and daylighting to enhance occupant wellbeing. Another requirement in the project brief was the incorporation of contextual patterning to speak to the culture of the ELH. Thus, the frit patterning for ELH needed to take into consideration many layers of performance and programmatic data in order to effectively respond to shading, privacy, lighting, and social requirements of the building.