SUKKAH NO. 5

LABORATORY FOR INTEGRATIVE DESIGN

SUKKAH PAVILION

FUNDING PARTNERS: BETH TZEDEC CONGREGATION

TEAM: BRADEN HORNER

ADVISED BY JOSHUA M TARON AND JASON JOHNSON


2016 SUMMER

Sukkah No. 5 is an 8’ x 8’ x 8’ digitally fabricated pavilion created for Calgary’s Beth Tzedec Congregation in celebration of the Jewish holiday of Sukkot. The pavilion is the fifth in a series of five sukkahs designed by researchers at the Laboratory for Integrative Design (LID). For the fifth and last sukkah, the three Hebrew characters for ‘sukkah’ were projected onto each set of parallel planes of the sukkah, which, when modeled in three dimensions, formed a space for social gathering. This sukkah was designed to sit in any one of three positions, thus allowing for different orientations from year to year. Its lightweight structure enabled easy transportation and assembly, which required a team of 4-5 people. With that same group, assembly or disassembly could be achieved in about 20 minutes without the need for skilled labor. Detailed prototyping was undertaken in order to ensure joint stability between different pieces. The final joint design consisted of wooden inserts connected to laser-cut aluminum faces that were bolted together using access pockets cut into each part. The final product was constructed of urethane-coated EPS foam chunks that were flip-milled on a CNC bed. The divertible concepts and digital fabrication techniques entailed in this sukkah project acted as catalysts for further avenues of research, as the LID still utilizes Sukkah No. 5 as precedent for continuing projects.